• OUDJAARSDAG GEOPEND VAN 10:00 - 17:00 UUR
  • PROFITEER NU NOG VAN DE HUIDIGE PRIJZEN VAN 2022; wacht niet te lang met bestellen!
service text

Advies over kookplaten

Kookplaten zijn er in verschillende uitvoeringen en maten, waarvan de meest gekozen kookplaten: inductie, keramisch en gas. Welke kookplaat past het beste bij uw manier van koken? Hierbij de belangrijkste verschillen:

Inbouw of vrijstaand?

Kookplaten kunnen op twee verschillende manieren in uw keuken geplaatst worden: als vrijstaand model of als inbouw. Vrijstaande kookplaten worden bovenop je keukenblad geplaatst, terwijl een inbouw kookplaat in het keukenblad geplaatst wordt.

Inductie kookplaat

Veiliger, duurzamer, makkelijker en sneller. Een inductiekookplaat is het beste alternatief voor een gaskookplaat. In tegenstelling tot koken met een keramische kookplaat wordt er met inductie koken de pan opgewarmd, en niet de kookplaat. Let wel even op de aansluiting van de inductiekookplaat, vaak dient er een erkend installateur aan te pas te komen vanwege een hoog aansluitvermogen.

De mogelijkheden van inductie

Een inductiekookplaat heeft vele mogelijkheden. Maak gebruik van de booster functie om uw gerechten sneller te laten koken of van een braadsensor, die het vermogen van de kookzones automatisch aanpast aan de temperatuur in de pan. Daarnaast heeft de inductiekookplaat verschillende manieren om te bedienen. De meeste inductiekookplaat kunnen elektronisch bediend worden d.m.v. tiptoetsen. Slide en het twistpad zijn de nieuwe soorten bediening voor nog meer gemak en nauwkeurigheid.

Gaskookplaat

De meest traditionele manier van koken. Koken op echt vuur, ideaal om snel te kunnen wokken op hoog vuur, of op laag vuur uw gerechten te kunnen sudderen. De vlamhoogte kunt u precies instellen en het gebruik van een gaskookplaat is veelal goedkoper dan met elektrisch koken. Nederland wil de komende jaren steeds meer af van het aardgas en dan is koken op een inductiekookplaat een perfect alternatief.

Keramische kookplaat

De keramische kookplaten zijn in aanschaf goedkoper dan een inductiekookplaat. Met een keramische kookplaat wordt er gekookt met elektrische roodgloeiende verwarmingselementen. Beginnen met koken en bakken kan dus pas wanneer de kookzones rood zijn geworden en niet meteen wanneer u de keramische kookplaat aanzet.

Hoe zit het met de veiligheid, onderhoud en hygiëne?

De meeste kookplaten zijn uitgerust met een speciaal kinderslot, zodat kinderen niet gevaar lopen wanneer zij in de keuken bezig zijn. De inductie en de keramische kookplaten beschikken over deze functie. Gaskookplaten beschikken wel over een veiligheidsmechanisme, maar deze is niet zo veilig als die van de elektrische kookplaten. 

Het voordeel van een keramische- en inductiekookplaat is dat ze een vlak oppervlak hebben. Hierdoor zijn ze gemakkelijker schoon te maken dan de gaskookplaat. Bij een gaskookplaat moet de pandrager schoongemaakt worden en zijn er allerlei losse onderdelen die het schoonmaken wat moeilijker maakt. Etensresten blijven dan ook gemakkelijker achter die onderdelen en kiertjes hangen, waardoor de gaskookplaat minder hygiënisch is als de elektrische kookplaten.

Hoe zit het met de zuinigheid en welke pannen kan ik gebruiken?

Als u eerder een gaskookplaat heeft gebruikt en u stapt over naar een keramische- of inductiekookplaat, moet u goed kijken naar uw eigen kookpannen. Kookpannen die gebruikt zijn op een gaskookplaten hebben vaak geen vlakke bodem meer, iets wat noodzakelijk is om elektrisch te koken. Bij elektrisch koken moeten de pannen beschikken over een vlakke bodem en, bij inductie kookplaten, een magnetische bodem. De inductiekookplaat is het meest zuinig en geeft het hoogste rendement van alle kookplaten.

Back to top