• OUDJAARSDAG GEOPEND VAN 10:00 - 17:00 UUR
  • PROFITEER NU NOG VAN DE HUIDIGE PRIJZEN VAN 2022; wacht niet te lang met bestellen!
service text

Het nieuwe energielabel

Per 1 maart 2021 gelden er nieuwe richtlijnen voor energielabels van koel-/vriesapparatuur, vaatwassers, wasmachines, was-droogcombinaties en wijnkoelkasten.

De belangrijkste veranderingen:

  • Vergeet het A+++ label: we gaan terug naar de originele A t/m G schaal, zodat het overzichtelijk blijft en u gemakkelijk de meeste duurzame keuze kunt maken
  • Nieuwe energielabels gelden voor koelkasten, wasmachines, was-droogcombinaties en vaatwassers
  • De nieuwe labels worden zowel online als in fysieke winkels gebruikt vanaf 1 maart 2021
  • Winkels hebben 14 werkdagen de tijd om alle energielabels om te wisselen en dit online op de juiste manier aan te geven.

Nieuwe toepassingen zoals een QR code die consumenten aanvullende, officiële (niet commerciële) informatie verstrekt. Dit kan worden opgevraagd zodra de code wordt gescand met een smartphone. Deze code brengt u naar een database waar u specificaties kunt bekijken en downloaden.

Let op: het kan zijn dat er een oud product te zien is met een oude energielabel. Dit kan te maken hebben doordat het om een oud product gaat voor jaartal 2021. Bepaalde producten hadden hiervoor een andere energielabel en vallen nu door de nieuwe normen onder een nieuw energielabel.

Bekijk hieronder per categorie wat de veranderingen zijn (beter te zien op desktop):

Wasmachines

Een van de grootste veranderingen op het energielabel voor wasmachines is de wijziging van het test programma waar alle labelwaarden betrekking op hebben. Zoals bijvoorbeeld het energieverbruik, dat op 100 wascycli gebaseerd zal zijn. Het nieuwe ‘Eco 40-60’-programma is voor het wassen van normaal bevuild wasgoed, bestaande uit katoen, linnen of gemengde vezels, dat geschikt is om op 40°C of 60°C gewassen te worden. De genoemde weefsels kunnenin deze wascyclus samen gewassen worden. Het ‘Eco 40-60’-programma is het meest efficiënte programma in de combinatie ‘energie- en waterverbruik’.* Eco 40-60: om de best mogelijke energie-efficiëntie te bereiken, is voor dit programma een optimale wastemperatuur bepaald. Deze temperatuur kan niet door de klant worden veranderd. De werkelijke wastemperatuur staat aangegeven in de gebruikershandleiding en kan, afhankelijk van de belading, afwijken van de geselecteerde temperatuur om energie te besparen. De wasprestaties komen overeen met de wettelijke voorschriften.

1. QR-code
2. Energie-efficiëntieklasse**
3. Gewogen energieverbruik** in kWh/100 wascycli (met Eco 40-60 programma)
4. Maximale laadcapaciteit
5. Duur van het ‘Eco 40-60’ programma
6. Gewogen waterverbruik** in liter/wascycli (met Eco 40-60 programma)
7. Centrifuge-efficiëntieklasse**
8. Geluidsniveau tijdens centrifugeren uitgedrukt in dB(A) re 1 PW en geluidsniveauklasse

** De waarden hebben betrekking op voor een kwart, voor de helft en vol geladen machines.

Was-droogcombinaties

Het huidige energielabel voor was-droogcombinaties is niet meer herzien sinds de invoering in 1996. Daarom heeft het nog steeds de oorspronkelijke schaal van A tot en met G. Aangezien was-droogcombinaties meestal alleen voor wassen worden gebruikt, bestaat het label uit twee delen. Aan de linkerkant staan de waarden voor de volledige bedrijfscyclus ‘wassen en drogen’. Aan de rechterkant staan de waarden voor alleen de wascyclus. De op het nieuwe etiket voor was-droogcombinaties vermelde waarden voor alleen de wascyclus komen overeen met de waarden op het nieuwe label voor wasmachines.

1. QR-code
2. Energie-efficiëntieklasse* (volledige bedrijfscyclus**)
3. Energie-efficiëntieklasse* (wascyclus)
4. Gewogen energieverbruik* in kWh/100 cycli (volledige bedrijfscyclus**)
5. Gewogen energieverbruik* in kWh/100 cycli (wascyclus)
6. Maximale beladingscapaciteit (volledige bedrijfscyclus**)
7. Maximale beladingscapaciteit (wascyclus)
8. Gewogen waterverbruik* in liter/bedrijfscycli (volledige bedrijfscyclus**)
9. Gewogen waterverbruik* in liter/bedrijfscycli (wascyclus)
10. Programmaduur (volledige bedrijfscyclus)
11. Duur van het ‘Eco 40-60’-programma
12. Centrifuge-efficiëntieklasse*
13. Geluidsniveau tijdens centrifugeren uitgedrukt in dB(A) re 1 PW en geluidsniveauklasse

* De waarden hebben bij alleen wassen betrekking op een kwart, halve en volle lading, en bij wassen en drogen op een halve en volle lading.
** Wassen en drogen.

Vaatwassers

De energie-efficiëntieklasse voor vaatwassers blijft gebaseerd op het Eco-programma. Alleen de testnorm is veranderd. Om zo dicht mogelijk bij het werkelijke gebruiksgedrag te blijven, worden nu bijvoorbeeld ook bekers, pannen en plastic servies gebruikt om de was- en droogprestaties te bepalen. Nieuw is de aanduiding van de duur van het Eco-programma. Dit programma is bijzonder milieuvriendelijk, ideaal voor normaal bevuild vaatwerk en het meest efficiënte programma in de combinatie ‘energie- en waterverbruik’. Net als bij wasmachines en was-droogcombinaties wordt het energieverbruik gebaseerd op 100 wascycli.

1. QR-code
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 bedrijfscycli (met Eco-programma)
4. Maximale laadcapaciteit (aantal standaardcouverts voor het Eco-programma)
5. Waterverbruik in liter/bedrijfscyclus (met Eco-programma)
6. Duur van het Eco-programma
7. Geluidsniveau (in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse

Koel- en vriesapparatuur

De procedure voor het bepalen van de energieklasse is nu uitgebreider. Er wordt rekening gehouden met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur en het aantal en de grootte van de compartimenten. De rest van de elementen op het nieuwe energielabel blijven grotendeels hetzelfde. Het energieverbruik wordt nog steeds aangegeven in kWh per jaar (‘annum’). Het label geeft ook informatie over de totale inhoud van alle koelcompartimenten en, indien aanwezig, alle vriescompartimenten, alsmede over het geluidsniveau en de bijbehorende klasse.

1. QR-code
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/jaar (gemeten onder nieuwe standaard omstandigheden)
4. Totale inhoud van alle vriescompartimenten (in liters)
5. Totale inhoud van alle koelcompartimenten (in liters)
6. Geluidsniveau (in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse

Wijnkoelkasten

Gelijk aan de andere labels, verandert de schaal van de energie-efficiëntieklassen ook voor het label van wijnklimaatkasten. Daarnaast worden nu ook een QR-code en de geluidsniveauklassen vermeld. Net als in het verleden worden het jaarlijkse energieverbruik en het aantal standaard wijnflessen dat kan worden opgeslagen nog steeds weergegeven.

1. QR-code
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/jaar (gemeten onder nieuwe standaard omstandigheden)
4. Aantal standaard wijnflessen dat opgeslagen kan worden
5. Geluidsniveau (in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse

 

 

Vragen of onduidelijkheden? 

Vraag het één van onze verkopers of neem contact op met ons.

De nieuwe regelgeving is voor Europese consumenten en zal ook toegepast worden in landen die geen lid zijn van de Europese Unie.

Back to top